Loading...

Contact

aug 8, 2022 | Blog & nieuws

Hoe ziet jouw “morning-after” er uit?

Noodanticonceptie wordt gebruikt in situaties waarbij er sprake is van onbeschermde seks of falende anticonceptie: je bent vergeten je anticonceptiemethode te gebruiken (de pil, vaginale ring, anticonceptiepleister,…) of je anticonceptiemethode heeft niet gewerkt (het condoom is gescheurd, de ring is verschoven,…).
Wanneer je überhaupt geen gebruik maakt van contraceptie, spreken we altijd van onbeschermde seks.

De morning-after pil
In bovenstaande situaties kan het aangewezen zijn om gebruik te maken van een morning-afterpil om alsnog een zwangerschap te voorkomen. Hoe sneller je een morning-afterpil inneemt, hoe kleiner de kans op een zwangerschap. Je neemt deze vorm van noodanticonceptie in, binnen max 3 of 5 dagen na de onbeschermde seks, afhankelijk van welke soort je kiest. Krijg je binnen 2 uur na inname last van diarree of braken? Dan neem je best zo snel mogelijk een nieuwe tablet in! Je kan een morning-afterpil zonder voorschrift kopen in je apotheek.

Wat doet een morning-afterpil?
Een morning-afterpil remt je eisprong of stelt deze uit of voorkomt de innesteling van een bevruchte eicel. Is de innesteling al begonnen, dan gaat de morning-afterpil niet meer werkzaam zijn. Het veroorzaakt dus geen abortus.
Bovendien heeft deze pil ook geen invloed op je vruchtbaarheid. Het is dus belangrijk dat je, na de inname van een morning-afterpil een betrouwbare barrièremethode (bijv. condoom) gebruikt tot je volgende menstruatie. Je gebruikt je normale anticonceptie ook gewoon verder.
Je eerste menstruatie na de inname van de morning-afterpil kan vroeger of later zijn dan gewoonlijk, daarna hervat je cyclus weer zijn gangbare ritme. Blijft je menstruatie uit, dan doe je best een zwangerschapstest.
Een morning-afterpil is en blijft een noodoplossing! Gebruik het dus niet als een standaard voorbehoedsmiddel.

Tips om ongelukjes te vermijden
• Wees voorbereid. Zorg ervoor dat je altijd een condoom of je gebruikelijk anticonceptiemiddel bij je hebt.
• Bewaar condooms op de juiste manier, zodat ze niet te warm worden of beschadigd raken. Controleer ook regelmatig de vervaldatum. Gebruik je latex-condooms? Gebruik dan geen glijmiddel op basis van olie. Deze maken het condoom zwakker en doen het makkelijker scheuren.
• Pas op met nagels of scherpe juwelen als je een condoom uit de verpakking haalt.
• Gebruik je smartphone om een alarm in te stellen zodat je niet vergeet je pil in te nemen, je vaginale ring te plaatsen of verwijderen, je anticonceptiepleister te vervangen…
• Volg de juiste richtlijnen als je een pil vergeten bent. Lees het na in de bijsluiter of vraag raad aan je apotheker!

Nog vragen? Stel ze ons, wij helpen jullie graag verder!