Loading...

Contact

okt 8, 2023 | Blog & nieuws

Bloed geven red levens!

70% van de bevolking heeft ooit wel eens bloed nodig in zijn leven, maar slechts 3% van hen doneert effectief. Na een ongeval, een operatie of een bevalling hebben we allemaal nood aan wat extra rode vloeistof in ons lichaam, maar ook als we ziek zijn is de nood soms hoog. Je redt dus echt levens, want tot op vandaag is er nog altijd geen alternatief om bijvoorbeeld kunstmatig bloed te geven. Bloedgevers zijn dus ontzettend belangrijk en daarom staan zij vandaag, op werelddag van de bloedgever, in de kijker.

Wie mag bloed geven?
Elke bloedgroep is cruciaal, want je kan niet zomaar aan iedereen hetzelfde bloed schenken. Je bloedgroep bepaalt aan wie je best doneert, maar ook wat je best geeft: bloed, plasma of bloedplaatjes.
Wist je dat een gemiddeld lichaam van een gezonde, volwassen persoon 4 à 6 liter bloed bevat? De hoeveelheid hangt natuurlijk ook sterk af van je lichaamsgewicht. Je mag vier keer een rode gift doen en daarna moet je minstens twee maanden wachten om opnieuw te doneren. Voor plasma en bloedplaatjes mag je trouwens om de twee weken langsgaan.

Ben je ouder dan 18 en verkeer je in goede gezondheid? Perfect, want dan kom je in aanmerking om bloed en/of plasma te geven. Goed om te weten: ook na je 65e mag je blijven doneren. Vanaf dan mag je donatie niet langer dan 3 jaar geleden zijn en moet je goedkeuring hebben van de arts op de bloedinzameling. Om beter te weten of je al dan niet mag doneren, doorloop je best even onze donorzelftest. Na de test weet je meteen of je voldoet aan de belangrijkste voorwaarden om bloed of plasma te mogen geven. Uiteindelijk beslist de arts op collecte aan de hand van een medische vragenlijst en kort klinisch onderzoek of je effectief mag doneren.

Doe de donorzelftest en maak een afspraak
Om zeker te zijn of je wel bloed mag geven, moet je de donorzelftest van het Rode Kruis doen. Dan weet je het meteen. Daarna moet je een afspraak maken op het donorportaal of via het gratis nummer 0800 777 00. En wees gerust, bloedgeven is ook in deze woelige tijden heel veilig. De donorcentra hebben extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de donatie goed kan verlopen.
Vul dus snel de zelftest in, maak een afspraak en wordt een echte held(in)!