Loading...

Contact

jun 15, 2023 | Blog & nieuws

Veilig de zon in!

We zitten momenteel midden in een hittegolf. De ene persoon is gevoeliger voor te veel zon dan de ander. Maar iedereen doet er goed aan de komende dagen wat meer de schaduw op te zoeken. En al zeker tussen 12u en 15u.

Zo bescherm je je zich tegen UV-straling

  • Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon, ook als je al bruin bent.
  • Smeer je om de 2 uur flink in met een zonnecrème. Begin met smeren een half uur voordat je de zon in gaat.
  • Draag bedekkende kleding en zet een zonnehoed of zonnepet op.
  • Blijf op het heetst van de dag, dus tussen 12u en 15u liever in de schaduw. Hoe hoger de zon staat, hoe groter de kans dat je verbrandt.
  • Breng je zonnecrème opnieuw aan na het zwemmen, sporten en als je gezweet hebt. Doe dit ook als je een waterproof product gebruikt. In het water en bij het afdrogen verdwijnt de zonnecrème namelijk gedeeltelijk.
  • Kies een zonnecrème die niet alleen tegen UV-B-straling (verbranding) beschermt, maar ook tegen UV-A-straling (huidveroudering). Op de verpakking is dan een rondje te zien met daarin de letters ‘UVA’.
  • Draag een zonnebril met UV-bescherming in de zon. Ook de ogen zijn gevoelig voor UV-straling.

Met welke factor smeer ik me best in
Het getal op de verpakking van de zonnecrème geeft aan hoe sterk de bescherming is. Dit is de factor voor bescherming, of SPF: ‘sun protection factor’. Hoe hoger dit getal, hoe langer je in de zon kunt zijn zonder te verbranden.
Bij uitgebreid zonnen, op buitenlandse zonvakanties en tijdens wintersport is minimaal factor 30 aan te raden.
Naast het huidtype bepaalt ook de hoeveelheid UV-straling welke factor nodig is.
Kinderen en tieners jonger dan 16 jaar moeten extra oppassen met de zon. Zij zijn extra gevoelig voor beschadiging door UV-straling. Veel blootstelling aan zonlicht tijdens de kinderjaren en het aantal keer dat iemand is verbrand, lijken een rol te spelen bij het ontstaan van huidkanker.

Je bescherm je je kinderen tegen de zon

  • Leg kinderen tot 1 jaar nooit in de zon. En smeer je baby ook in de schaduw goed in met factor 50.
  • Laat kinderen niet te lang in de zon spelen, zeker niet tussen 12.00 en 15.00 uur. Kies in plaats daarvan voor de schaduw. Trek ze een T-shirt aan en zet ze een hoedje of petje op.
  • Smeer kinderen in met een zonnecrème een half uur voordat ze naar buiten gaan. Herhaal het insmeren elke 2 uur en zeker na het zwemmen of sporten. Er zijn speciale zonnecrèmes voor kinderen verkrijgbaar in onze apotheek.

Wat te doen bij zonnebrand

  • Blijf dan minstens 3 dagen uit de zon om je huid te laten herstellen. Gebruik eventueel een verkoelend ‘aftersun’-middel.
  • Doet je huid pijn? Leg er dan natte doeken op en neem eventueel paracetamol. Blaren moet je zo veel mogelijk heel laten.
  • Neem contact op met de huisarts als een groot gedeelte van je huid gezwollen is door de verbranding, als je veel blaren krijgt of als je door de verbranding last krijgt van koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.

Zon en DEET: geen goeie combinatie
Gebruik liever geen middelen tegen insecten met daarin DEET ((diëthyltoluamide) als je ook zonnecrème gebruikt. Een middel met DEET breekt het zonnebrandmiddel af. Dit gebeurt ook als je het middel met DEET enige tijd voor of na de crème opsmeert. Gebruikt je toch een zonnecrème in combinatie met DEET? Dan is het advies om eerst de zonnecrème aan te brengen, en 2 uur later de DEET.

Wat te doen bij een zonnesteek
Bij een zonnesteek kun je last krijgen van een gloeiende huid, zweten, bleek zien, hoofdpijn, duizeligheid, braken, moe zijn en een slap gevoel. Je lichaam verliest vocht door zweten als het warm is. Als je te weinig drinkt, dan heeft je lichaam te weinig vocht om te verdampen. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Als dit in de zon gebeurt, dan heb je een zonnesteek.

  • Afkoeling is het belangrijkste. Zorg bij een zonnesteek voor een koele omgeving en schaduw. Maak strakke kleding los en zorg voor frisse lucht. Drink voldoende water en neem als het kan een koele douche.
  • Neem direct contact op met de arts als iemand blijft braken, onrustig of verward is of het bewustzijn verliest.