Loading...

Contact

mrt 25, 2023 | Blog & nieuws

Stoppen met roken?

Wat maakt roken zo verslavend?
Telkens je een sigaret opsteek, inhaleer je ongeveer 4000 verschillende chemische stoffen. Cadmium, kwik, look, chroom, teer, stikstof en koolmonoxide zijn maar enkele ingrediënten van deze giftige cocktail. Maar het is de nicotine in de sigarettenrook die ervoor zorgt dat je fysiek verslaafd raakt.

Nicotine geeft je een kick, net zoals een drug. Als je hersenen een shot nicotine toegediend krijgen, heeft dat al na enkele seconden effect op bijvoorbeeld je stemming en je concentratievermogen. Je lichaam raakt eraan gewend en vraagt erom. Keer op keer, steeds meer. Als er niet genoeg nicotine in het lichaam is, krijg je ontwenningsverschijnselen: prikkelbaarheid, concentratiestoornissen, slaapstoornissen, onrust, buikpijn, hoofdpijn,…

Naast de fysieke verslaving treedt er ook een psychische verslaving op. Roken wordt een gewoontegebaar en een sociaal ritueel. Je rookt bij een kop koffie, na een inspanning, of een stressmoment, uit verveling, wanneer iemand in je buurt een sigaret opsteekt… De meeste roker zijn zowel fysiek als geestelijk verslaafd.

Stoppen is geweldig!!
zie je op tegen de ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt? Bedenk dat dat die ongemakken slechts tijdelijk zijn, in tegenstelling tot de voordelen die je al heel snel en permanent in ruil krijgt.
Na 20 minuten wordt je bloeddruk en hartritme weer normaal.
24uur later, alle sporen van koolmonoxide zijn uit je lichaam verdwenen en je longen worden weer schoon.
Dag 2 na het stoppen, je smaak- en reukzin worden weer beter.
Op dag 3 worden de stollingsfactoren van je bloed weer normaal. Je ademt gemakkelijker en hebt meer energie.
Na één week is je behoefte aan roken is dan het sterkst. Op dat ogenblik kan je ook ontwenningsverschijnselen krijgen zoals hoofdpijn, keelpijn en prikkelbaarheid. Laat je nu niet ontmoedigen. Om deze symptomen te verzachten, kun je een nicotinevervanger gebruiken.
2 tot 12 weken verder, je bloedcirculatie is beter, je stapt en loopt gemakkelijker. Na 8 weken zullen de zin in roken en de ontwenningsverschijnselen sterk afgenomen zijn. Als je de neiging hebt om wat aan te komen, dan is het een goed idee om veel water te drinken en te sporten.
Als je tussen de drie en negen maanden verder bent kan je alleen maar fier zijn en ga je ook merken dat je hoest vermindert en je veel gemakkelijker kan ademen.

Je staat er niet alleen voor!
Aarzel niet om je te laten begeleiden door professionals als je wilt stoppen met roken.
Je apotheker: hij of zij geeft je graag advies en helpt je om bijvoorbeeld een rookstophulpmiddel te kiezen dat het best past bij jouw rookgedrag en manier van leven.
Je arts: hij of zij kan je informatie verschaffen, je begeleiden, hulpmiddelen of medicatie voorschrijven en/of je doorverwijzen naar een tabakoloog.
De tabakoloog, kan je persoonlijk begeleiden en behandelen. Op www.erkendetabakologen.be vind je een lijst met gespecialiseerde gezondheidswerkers.
Ook groepsessies kunnen helpen: de dynamiek van een groep lotgenoten onder begeleiding van een deskundige kan heel wat steun bieden. Op www.vlaanderenstoptmetroken.be vind je mogelijkheden in je buurt.
Tabakstop: bij dit initiatief van de Stichting tegen Kanker kun je gratis terecht met je vragen en voor begeleiding. Bel gratis naar tabakstop op 0800/111 00 stuur een mail naar adviestabakstop.be of surf naar www.tabakstop.be

Veel succes!